Mine sparetips til hverdagen

Når man er på SU er der ikke mange penge at gøre godt med. Husleje tager størstedelen, en god portion går til mad (havregryn og mælk til en hel måned løber jo også op…), og så er der jo lige det at man også gerne vil leve lidt. Det meste af måneden kan jeg godt styre mig, jeg køber det billigste mad, jeg shopper ikke, og har næsten for travlt til at gå i byen. Men så er der lige de dage, hvor jeg får lidt ondt af mig selv, og tænker at nu har jeg ikke brugt penge en hel måned, så nu har jeg fortjent lidt selvforkælelse. Helst med noget shopping, en god middag eller en øl. Eller eventuelt alle tre hvis jeg har været rigtig god. Og så får jeg brugt mere end jeg egentlig ville have gjort på en hel måned, bare fordi jeg skulle fejre at jeg havde sparet penge. Når man skriver det ned nu, kan jeg godt se at det lyder en smule skørt, men det virker helt igennem logisk for mig, når jeg står og kører dankortet igennem i H&M, efter en shopping-tur hvor jeg har fundet alt det tøj jeg liiiiige stod og manglede.

I sidste måned tog det lidt overhånd, og nu har jeg lovet mig selv at forsøge at styre mig. Men jeg har jo brug for det tøj (det har jeg, seriøst!), så jeg har forsøgt at lave en lille liste over andre ting jeg kan spare på. Så jeg stadig kan shoppe bare en lille smule, uden alt for meget dårlig samvittighed.

Køb brugte bøger

Bøger til studiet tager altid en kæmpe luns af budgettet, og når man må sige farvel til flere tusinde kroner før hvert semester, begynder man at se på alternative metoder. Jeg har købt mange af mine bøger brugt, og man kan sagtens finde studiebøger i god stand, der næsten ikke har været åbnet, og med en besparelse på flere hundrede kroner – og nogen gange endda til halv pris! Det eneste man skal gøre er at bruge lidt ekstra tid på at finde frem til bøgerne, og aftale betalingsmåde og forsendelse med sælgeren, og vente på at Post Danmark finder frem til din adresse. Men med lidt ekstra tid kan man spare en masse penge!

Spar på vandet

Med fare for at lyde som min far, som stadig skælder mig ud over mit åbenbart voldsomme vand-forbrug når jeg går i bad, så har han jo ret (selvom det gør lidt ondt at sige). Hvis man tænker over sit forbrug, og skærer det ned til et minimum, så er der faktisk penge at spare. Det samme gælder for strøm og varme. Sluk lyset når du går ud af et rum, sluk helt for tv og radio, så de ikke bruger strøm på at stå på standby, og tag et par ekstra tykke strømper på om vinteren hvis du fryser, i stedet for at skrue radiatoren op så det nærmer sig trope-grader i lejligheden. Selvom det virker som små ting, er det noget der vil kunne mærkes når du ser dine regninger.

Spring cappuccinoen over (nogen gange)

Nu er jeg ikke den værste til at gå på Starbucks hver morgen og få mit daglige koffein-fix, men jeg kender mange af mine med-studerende, der næsten har gjort det til en vane. Og hvis det er hver morgen bliver det en meget dyr fornøjelse. Det kan nemt være 40 kr. hver eneste morgen, og på en hel måned løber det op. I stedet kunne man lave noget almindelig pulver-kaffe hjemmefra, der måske ikke smager helt op samme måde, men som i hvert fald kan gøre at du kan spise lidt bedre mad den måned. Eller købe en fin ny trøje.

Der er mange flere ting man kan spare penge på i hverdagen, det her var bare nogle af dem. Det er i detaljen i hverdagen man kan spare, og det er oftest her man overser det. Så bare kom i gang med at spare penge – så får man lige pludselig meget mere at gøre med, og det bliver lidt sjovere at være på SU.