Maleri er en af de ældste kunstarter der findes, og har været en af de mest brugte kunstarter gennem tiderne. Malerier kommer i mange forskellige udformninger, og der er noget at vælge imellem for enhver smag blandt verdens mange stilarter og kunstnere.

Et lille udsnit af de mange stilretninger kunne være:
Ekspressionisterne udtrykker sig i farver og farvesymbolik, og tager udgangspunkt i det indre, hvor det indre bliver farvet af det ydre og derigennem bliver forvrænget og besjælet. Ekspressionisme sprænger rammerne for den traditionelle kunst. Dette ses hos kunstnere som: Egon, Schiele, Vincent van Gogh og Edvard Munch.
Impressionisterne udtrykker sig igennem indtryk, som ordet impression indikerer. Malerierne er en gengivelse af flygtige øjeblikke, som gengives i kølige farver. Det øjeblikkelige indtryk af daglige ting, soorm vejret, lyset, vandet, naturen mm. En af mest kendte impressionister er Claude Monet, som malede Åkanerne.
Jugendstil, også kendt som Art Nouveau, er endnu en stilretning indenfor bl.a. maleri, som udtrykker sig gennem kringlede og organiske former, inspireret af naturens egne former. Det er en romantisk stilart, som stadig ses i stor stil i Pariser kvarteret Montmartre f.eks.
Naturalismen er som ordet gengiver et forsøg på, at gengive omgivelserne så nøjagtigt som muligt uden at ændre på dets form eller udtryk. Kunstneren er her objektiv i modsætning til ekspressionismen og impressionismen.

5 - kunst-vs.-lærredsfoto

Malerier eller fotografi?

Fotografiets kunst går slet ikke så langt tilbage, som maleriet gør, men det har dog stadig nogle år på bagen. Fotografiets kunst har udviklet sig enormt siden dets begyndelse, og takket være vor tids hurtigt udviklende teknologi bliver det muligt at lave mere og mere avancerede fotografier. Samtidig er vores billedbehandlingsprogrammer nu så gode, at vi kan tilføje vores billeder stort set alle tænkelige og ønskede effekter.

Maleri og fotografi er to forskellige kunstarter, og har forskellige udtryk. Nogen mennesker er mest til maleri, da denne kunstart spænder enormt vidt, og fordi malerier ikke afspejler virkeligheden lige så konkret som fotografier. Virkeligheden er måske fremstillet mere symbolsk og drømmeagtig, ligesom ekspressionismen. Samtidig er malerier på lærred og har en mere rå struktur. Andre foretrækker helt klart fotografiets virkelighedsnære og konkrete udtryk, hvor alt er en nøjagtig gengivelse af virkeligheden, ligesom naturalismen. Fotografi er på blankt, skinnende fotopapir.

Fotografi som maleri – se muligheder efter krisen

Men hvad så med et mix af foto og maleri? Med foto på lærred kan fotografi og maleri kombineres i et anderledes og spændende udtryk hvor fotografier printes på lærred og får den rå struktur og det ujævne udtryk fra et traditionelt maleri, men fortsat bibeholder fotografiets virkelighedsnære udtryk.

Garant tæppekæden har netop started med at lave showrooms i deres afdelinger med lærredsbilleder, og nu kan man købe dem der. Se mere om dette tiltag på denne side. Det er skønt når et dansk firma udvikler sig i krisen, i stedet for blot at skære ind til benet.

Familiebilledet kan få et romantisk og nostalgisk udtryk, når det tilføjes nogle effekter og printes på lærred. Bryllupsbilledet kan ligeledes tilføjes et filter og effekter der enten gør det mere romantisk eller mere moderne og skarpt, hvor lærredet også giver det et ekstra stilfuldt og malerisk udtryk. Der findes et hav af muligheder, og teknikken gør det muligt at kombinere fotografi og maleri til et fremragende resultat.