God akustik i hjemmet er utrolig vigtig for det personlige liv og for det enkelte menneskes velbefindende. En bygning til beboelse ville optimalt være bygget og indrettet efter menneskets behov og trivsel. Nogen vælger dog at bo et lidt mere alternativt sted, i en bygning som umiddelbart ikke var tiltænkt beboelse. Bor man f.eks. på et såkaldt ”loft” i ægte New Yorker stil, så består lejligheden kun af ét stort rum, og er ikke opdelt i flere værelser, som en traditionel lejlighed normalt er. Et ”loft” er typiske en nedlagt fabrik, skolebygning eller lignende, som nu bliver brugt til lejligheder. De nedlagte fabrikker og skoler er bygget på en tid, hvor man ikke havde det store fokus på menneskets trivsel, hvor bygningen skulle være rummelig istedet, og byggematerialerne var ikke de mest lyddæmpende og støjabsorberende. Disse bygninger har derfor ikke den bedste akustik.

3-tiny-apartment

Stort rum med højt til loftet

På et ”loft ”er der enormt højt til loftet, gulve og vægge er i beton, og døre og vinduer er store. Denne kombination gør, at akustikken bliver enorm dårlig. Der bliver meget lydt i lejligheden, og hver eneste lyd giver ekko. Det kan være meget generende, hvis lyden er så dårlig og der ikke er noget der afleder lyden, og det belaster ens dagligdag meget.

Bor man alene, er støjniveauet selvfølgelig ikke så højt, som hvis man bor en familie sammen, hvor der dagligt er mere larm. Børn er livlige og taler og leger fra naturens side højt.

Er akustikken i hjemmet derfor så dårlig, kan det give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær, og det kan gå udover rigtig mange områder i ens liv. Man kan blive irriteret og i dårligt humør, og miste lysten og motivationen. Det er selvfølgelig ikke særlig godt.

Hjemmekontor på ”loftet” med en Wall bed

Arbejder man eksempelvis som selvstændig på hjemmekontor, er man jo hjemme i lejligheden hele dagen. Man taler måske meget i telefon og skriver på computeren, og har eventuelt skype møder mm. Her belaster den dårlige akustik meget ens hørelse og koncentrationsevne, og man får måske lavet mindre arbejde, end man ellers ville. Man mister lysten og gejsten til at lave noget, og livskvaliteten daler.

En god løsning for at få mere pladsudnyttelse på et lille hjemmekontor kan være at kombinere det med soveværelset. På den måde kan man få brugt samme rum til to formål. Det kan gøres med en såkalde “Wall bed”, eller Murphy bed som det også kaldes. Det er en seng som har et par stempler monteret på siden, så den kan vippe op og ned fra væggen. Se mere på siden her: Murphybedhq.com.

Bedre akustik med møbler og tæpper

Man kan sagtens gøre noget for at forbedre akustikken på ”loftet”, så det bliver mere udholdeligt at være der. Det kræver selvfølgelig noget mere i en nedlagt fabrik eller skole end i en almindelig lejlighed. Er man ikke gearet til den helt store renovering, eller er pengene ikke til det, så er der mange andre muligheder for at blive af med den dårlige rumklang. Man skal sørge for at have mange møbler i lejligheden, da møbler dæmper støjniveauet. Jo flere møbler, jo bedre lyd, frem for et forholdsvist tomt hjem.
En polstret sofagruppe og lænestole med en polstret puf til, er støjabsorberende og giver rigtig fin lyddæmpning. Gulvtæpper afhjælper også dårlig akustik på ”loftet”, især hvis gulvet er i beton, som de er på de fleste gamle fabrikker og skoler. Gulvtæppet kan lægges i hele rummet, fra væg til væg, hvilket virker stærkt støjabsorberende og giver en rolig og behagelig atmosfære. Bryder man sig ikke om gulvtæppe over hele gulvet, så kan man lægge løse tæpper rundt omkring, som også virker meget støjdæmpende.

Det skaber også en rar og hyggelig stemning, og giver ligeledes en behagelig og afdæmpet lyd i rummet. Udover møbler og gulvtæpper, er mange billeder på væggene, småmøbler og gardiner også lyddæmpende, og det pynter samtidig også i hjemmet. Der er meget man kan gøre, og det færdige resultat er for det meste det hele værd.

Det er også muligt at købe decideret lydabsorberende billeder til væggen (læs mere på denne shop), som er lavet af lyddæmpende materiale.