De gode gamle dage

Når jeg tænker tilbage på antallet af computere, jeg har haft gennem årene, så er det ikke småting. Men jeg har også lagt mærke til, at jeg har haft en tendens til at udskifte mine computere hyppigere, jo senere op i årene vi er kommet.

coldmindDen første computer jeg fik, var en brugt stationær computer. Det er efterhånden mange mange år siden, og det var et ordentlig monster af en kasse. Da jeg først fik den, var den rigtig langsom. Men jeg syntes det var sjovt at rode med sådan noget, så jeg gik i gang med at skille den ad og derefter opgradere den. Efter nogle dage stod jeg pludselig og havde en computer, der kørte rigtig fint, og som tjente mig i et par år uden problemer.

Men så skete det, at cd-rom drevet for alvor gjorde sit indtog, og pludselig kunne mine spil ikke længere være på disketter, så jeg overvejede, om jeg skulle anskaffe mig en ny computer. Men endnu engang valgte jeg at opgradere. Jeg købte et cd-rom drev, der blev installeret, og i samme omgang fik jeg også opgraderet mig harddisk og sat en ekstra 512 mb ram-blok i. Derefter var jeg klar til endnu et par forrygende år med min computer.

Udviklingen begyndte at tage fat

Sådan gentog det sig af et par omgange, indtil der udkom nye processorer, der krævede nye bundkort, og med den ombæring kom der også nyt DDR-ram på markedet. Så var det på tide at udskifte hele maskinen og få købt en ny, der kunne trække Age of Empires II, som dengang bare var spillet over alle spil (og hvilket i øvrigt lige har udgivet en ny expansion efter 14 års stilhed). Computeren, jeg købte, gennemgik samme forløb som min første med masser af opgraderinger gennem årene, og sådan fortsatte det med de stationære – lige indtil jeg forelskede mig i en bærbar computer.

For bøvlet at opgradere

Siden jeg skiftede til bærbare computere, er udskiftningen begyndt at gå stærkt. Jeg tror jeg har udskiftet næsten dobbelt så ofte, som før i tiden. Dette skyldes til dels, at det er blevet dyrere og mere bøvlet selv at opgradere sine computere, men også at udviklingen generelt er begyndt at gå hurtigere.

Gamle computere bliver til nye varer

Dog er det ikke alle, som har opgivet at opgradere brugte computere. Der er et firma, som hedder Reburb, der har valgt at specialisere sig i, at indsamle brugte computere (både stationære og bærbare), hvorefter de sætter dem i stand og installerer nye styresystemer på dem. Til sidst sættes de til salg på deres hjemmeside, så man kan købe sig en ældre model af en computer, men som er blevet opgraderet, så den matcher flere af de nye på markedet, men kun koster det halve. Det er en rigtig smart forretningsmodel, som jeg tror på kan blive et stort marked for bl.a. studerende, børnefamilier, ældre, samt folk der ikke gider at betale en masse penge for at kunne sige, at de har den nyeste model, men hellere vil have en god og solid maskine for pengene.

 

Så hvis du også har taget dig selv i hyppigere at udskifte din computer, og synes du at det er ved at blive en dyr vane, så vil jeg foreslå dig at tage et kig forbi Refurb og se, om det skulle være noget for dig. Men vær opmærksom på at det er brugte computere, og skulle du mangle noget software eller en licence kdy så tjek tråden her