Meget kan man sige om FDB, men visionære, det har de været! Ikke mange virksomheder har som de, været i stand til at skabe et produkt, der nu, godt 60 år efter lanceringen, stadig er et hit, der kan skabe overskrifter i landets mode-magaziner.

Priser hvor alle kunne følge med

I 40’erne satsede FDB stort på deres vision om, at gøre lækkert design til allemandseje. De hyrede Børge Mogensen til at stå i spidsen for deres tegnestue, og i løbet af de næste år, designede han en række af stole og borde, som blev sat i produktion og solgt gennem FDB’s butikker til priser, som den almene arbejder kunne komme i nærheden af.4 - fdb stolene

Perlerække af arkitekter

Især FDB stolene var en succes, og da Børge Mogensen tog sin afsked med tegnestuen, blev han efterfulgt af andre talentfulde designere og arkitekter som bl.a. Jørgen Bækmark, Poul Volther, og Ejvind Johansson. De fortsatte alle den populære stil, og blev efterkrigstidens helt store klassikere.

Nyt liv frem af asken

Men efter flere årtier på tronen, ændrede moden sig, og FDB stolene solgte i færre og færre eksemplare. Til sidst valgte FDB helt af lukke for produktionen. Efterfølgende har rettighederne til stolene for en periode ligget hos bl.a. firmaet, Hay, der i 2011 relancerede nogle af stolene. Men SuperBrugsen har igen fået interessere for nogle af Danmarkshistoriens bedstsælgende møbler, og har tilbagekøbt rettighederne med det formål at relancere flere af de gamle FDB stole og borde i nye farver. Relanceringen fandt sted i august 2013 og har været en kæmpe succes, ifølge SuperBrugsen selv.

FDB-designet er udødeligt

Dermed må FDB stolene siges at have brændt sig fast i historiebøgerne, som nogle af de mest ikoniske designs nogensinde indenfor dansk håndværk, og samtidig udgør de selve definitionen på musikudtrykket; en sand evergreen.

Folde-op senge på vej retur

En anden trend der er på vej retur er Murphy beds, som er senge der kan klappes op på væggen, og dermed give rummet flere funktioner. Det er super smart til små huse og mindre lejligheder. Læs mere her: Vitaminic.dk

Kilder:
Boligcious