Umulige bøger

For lidt over et år siden startede jeg på en serie af bøger, som hedder “Courtney”. Serien er skrevet af Wilbur Smith, og han er blevet ved med at skrive videre på den i snart 45 år. Den består pt. af 13 bøger, hvoraf de fleste af dem er delt op i 2 bind, som kan købes enkeltvis – og netop det er problemet!

3 books on new devicesDe første 2 bøger (4 bind) var rigtig nemme at finde i diverse boghandlere, men så er det som om, at fra bog 3 til 7 er forsvundet fra markedet. De nyere bøger fra serien, som er udgivet indenfor de sidste 20 år, er derimod at finde i overflod. Jeg tog derfor ud på nogle markeder sidste sommer i håb om at finde nogle af bøgerne der. Det lykkedes også at finde rigtig mange af dem, men ofte var det kun det ene bind, som de lå inde med. Altså endte jeg med en masse halve bøger, hvor enten den første eller sidste halvdel manglede.

E-bøger var løsningen

Mit problem var derfor ikke løst endnu, så jeg gik på nettet for at søge efter bøgerne, og til min store overraskelse fandtes stort set alle bøgerne som både e-bøger og lydbøger! Jeg kan huske hvordan det var i skoletiden, når man fik udleveret et stort kompendium i PDF format, som skulle læses på computeren. Efter blot en halv times koncentreret læsning, begyndte øjnene at gøre ondt, og hovedpinen sneg sig frem. Jeg var derfor lidt skeptisk, da jeg købte den første lydbog for at prøve det af, men til min store overraskelse, var det på min nye computer enormt dejligt at sidde og læse.

Høj skærmopløsning forbedre oplevelsen

Senere hen har jeg så fundet ud af, at det skyldes den højere skærmopløsning, som nye computere gør brug af. En høj skærmopløsning gør det nemlig svært at se hver enkelt pixel, så det er ikke så forstyrrende for øjnene af kigge på. Eksempelvis har de nye macbooks en retina skærm, hvor opløsningen er så høj, at selvom du zoomer ind, kan du stadig ikke se pixelsne.

Laptops, det bedste bog-medie

Men billige computere kan også sagtens bruges. De fleste bærbare computere bruger i dag en opløsning, der er højere end selv et HD TV’s! Så man kan sagtens gå ud og købe sig en billig laptop, hvis man gerne vil sidde og læse e-bøger. Jeg ved godt, at de fleste nu om dage taler rigtig meget og tablets , hvis man vil læse e-bøger. Tablets er også smarte, når man sidder i bussen eller lignende, men når man er der hjemme og ligger i sengen eller sidder i lænestolen, så er en laptop klart at foretrække. Laptop’en kan nemlig bare stilles på lårene eller på et lille bord, og så behøver man slet ikke at holde den og anstrenge armene. Skriften kan også komme op i en meget bedre størrelse, så det er nemmere og hurtigere at læse.
Der kræver dog at man har en fornuftig skærm med et behageligt lys og en god opløsning, så man ikke bliver træt i hovedet. Tjek Refurb’s genbrugte koncept, hvor man finder bærbare til lavpris.

Så alt i alt må jeg sige, at efter min oplevelse med Courtney bøgerne på computeren, har mit syn på e-bøger ændret sig meget. Faktisk vil jeg gå dertil og sige, at det er en mere afslappende oplevelse at læse en bog på computeren end ved den gammeldags facon.